مثال عملی محاسبه موجودی و میزان انتشار گازهای گلخانه ای (۷)
آذر ۱۷, ۱۳۹۴مثال عملی محاسبه موجودی و میزان انتشار گازهای گلخانه ای (۸)
آذر ۲۳, ۱۳۹۴معرفی استاندارد ایزو ۹۰۰۱ ویرایش سال ۲۰۱۵ -بخش دوم | Ics ایران
الزامات سیستم های مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ ویرایش سال ۲۰۱۵ میلادی
۰-۲ اصول مدیریت کیفیت
این استاندارد بین المللی بر پایه اصول مدیریت کیفیت توصیف شده در ISO 9000 بنا شده است . که شامل تشریح و توضیحی برای هراصل، منطقی از چرایی مهم بودن هر اصل برای سازمان، برخی مثال از مزایای مرتبط با هر اصل و مثال هایی از اقدامات برای بهبود عملکرد سازمان هنگام اعمال آن اصل می باشد.
اصول مدیریت کیفیت بر مبنای ایزو ۹۰۰۱ ویرایش ۲۰۱۵عبارتند از:
– مشتری مداری
– رهبری
– مشارکت کارکنان
– رویکرد فرآیندی
– بهبود
– تصمیم گیری مبتنی بر شواهد
– مدیریت روابط.
۰-۳ رویکرد فرآیندی
۰-۳-۱ کلیات
این استاندارد بین المللی، به کارگیری رویکرد فرآیندی را با هدف افزایش رضایت مشتری و از طریق برآورده سازی الزامات مشتری هنگام توسعه، اجرا و بهبود اثربخشی سیستم مدیریت کیفیت ، ترویج می نماید. الزاماتِ به خصوص که اساسا بر به کارگیری یک رویکرد فرآیندی مورد توجه قرار گرفته در ۴-۴ اشاره شده است.
درک و مدیریت فرآیندهای به هم مرتبط، به عنوان یک سیستم، به اثربخشی و کارایی سازمان در دست یابی به نتایج موردنظر، کمک می نماید. این رویکرد، سازمان را در کنترل روابط متقابل و وابستگی های متقابلِ در میان فرآیندهای سیستم، توانمند می کند به طوری که عملکرد کلان سازمان می تواند ارتقاء یابد.
رویکرد فرآیندی، تعریف و مدیریتِ سیستماتیکِ فرآیندها و تعاملات آن را برای دست یابی به نتایج مورد انتظار در انطباق با خط مشی کیفیت و جهت گیری استراتژیک سازمان ارایه می دهد. مدیریت فرآیندها و سیستم به عنوان یک کُل، می تواند با استفاده از چرخه ی PDCA (۰-۳-۲ را ببینید) با تمرکز کلان بر تفکر ریسک-بنیان (۰-۳-۳ را ببینید) و با هدف بهره گیری از منافع حاصله از فرصت ها و پیشگیری از نتایج بر خلاف انتظار، به دست آید.
به کارگیری رویکرد فرآیندی در سیستم مدیریت کیفیت، موارد زیر را توانمند می سازد:
الف) درک و پایداری در برآورده سازی الزامات،
ب) درنظر گرفتن فرآیندها از لحاظ ارزش افزوده،
ت ) دست یابی به عملکرد فرآیندی اثربخش،
ث ) بهبود فرآیندها بر پایه ی ارزیابی داده ها و اطلاعات.