مرور الزامات ایزو ۱۰۰۰۴ سال ۲۰۱۲
فروردین ۲۷, ۱۳۹۳چک لیست ممیزی ایزو ۹۰۰۱ در فرآیند آموزش
فروردین ۲۷, ۱۳۹۳مروری برتکنیک های کنترل کیفیت آماری در ایزو ۹۰۰۱ | Ics ایران
بکارگیری تکنیک های کنترل کیفیت آماری با هدف ایجاد و نگهداری سیستمی برای تجزیه و تحلیل داده ها وبه منظور تحقق رویکرد واقع گرایانه در تصمیم گیری می باشد.این ابزار ها برای شناسایی اقدامات اصلاحی است بعبارتی یک کنترل off-line(بعد از ایجاد محصول نامنطبق ) است.
در ابتدا مروری برانواع و کاربرد ۵ ابزار مهم کنترل کیفیت آماری( Statistical Quality Control ) داشته باشیم:
این فنون عبارتند از :§نمودار علت و معلول §نمودار پارتو §نمودار پراکندگی §نمودار فراوانی §هیستوگرام.
۱- نمودار علت و معلول
برای شناسایی دلایل بروز یک مشکل بکار میرود.مشکل در سمت راست یک خط افقی نوشته میشود. دلائل مرتبط با بروز مشکل بصورت خطوطی که به خط افقی منجر میشوند، نوشته میشوند. در مورد عدم انطباقهای محصول دلائل عمده عبارتند از :
§ ماشین
§ نیروی انسانی
§ مواد
§ روش
§ محیط
دلائل جزئیتر مربوط به هریک از دلائل شناسایی شده در مرحله قبل بصورت خطوطی که به خطوط فرعی منجر میشوند، نشان داده میشود.
۲-نمودار پارتو
برای شناسایی عمدهترین دلائل بروز مشکل بکار میرود.در این حالت باید فراوانی بروز مشکل در ارتباط با هریک از دلائل بلقوه تعیین شود. این دلائل به ترتیب کاهش فراوانی روی محور افقی و میزان فراوانی هریک بصورت میلهای که در امتداد محور عمودی بالا آمدهاند نشان داده شود.نمودار فراوانی تجمعی رسم شود.روی محور عمودی از نقطه ۸۰% خطی افقی رسم میکنیم که نمودار تجمعی را در نقطهای قطع کند.از نقطه مزبور خطی به محور افقی عمود میکنیم.دلائلی که منجر به ۸۰% مشکلات کیفی میشود در یک سوی آن خواهند بود که فعالیتهای بهبود میبایستی روی آنها تمرکز یابد.
۳- نمودار پراکندگی
این نمودار برای تعیین وجود و چگونگی ارتباط بین دو علت یا یک علت و معلول آن کاربرد دارد. این ارتباط میتواند :
§مستقیم باشد ( یعنی با بزرگ شدن یکی دیگری هم افزایش یابد ).
§معکوس باشد ( یعنی با افزایش یکی دیگری کاهش یابد ).
§وجود نداشته باشد ( یعنی افزایش و کاهش اولی ارتباطی با افزایش و کاهش دومی نداشته باشد ).
برای رسم آن حداقل به ۱۰۰ نمونه که مقادیر متفاوت متغیر اول ( X ) را با مقادیر نظیر متغیر دوم ( Y ) مقایسه کند، نیاز داریم.بدین منظور میتوانیم مقادیر متفاوتی به یکی از متغیرها بدهیم و مقدار نظیر متغیر دوم را اندازهگیری کنیم. متوسط مقادیر متغیر اول ( X ) و متوسط مقادیر متغیر دوم ( Y ) را محاسبه میکنیم.محور افقی نمودار را به مقادیر X و محور عمودی را به مقادیر Y اختصاص میدهیم.نقاط متناظر هر جفت Xi و Yi را روی صفحه نمایش میدهیم.
۴-نمودار فراوانی
پس از جمع آوری دادهها، نمودار فراوانی تعداد دفعاتی که یک مقدار / حالت اتفاق افتاده را نشان میدهد.نمودار فراوانی را هم با استفاده از دادههای متغیر و هم با استفاده از دادههای وصفی میتوان رسم کرد.گامهای زیر مراحل رسم نمودار فراوانی را نشان میدهد :
§ دادهها را جمع آوری کنید ( ثبت اندازهها یا تعداد حالتهای مرتبط با موضوع ).
§ تعداد دفعاتی که یک اندازه یا حالت تکرار شده بشمارید.
§ مقادیر خوانده شده یا مشاهده شده را بترتیب صعودی روی محور X و مقدار فراوانی آنها روی محور Y نشان دهید. توجه داشته باشید که مقادیر نشان داده شده روی محور X باید شامل کلیه مقادیر بین کوچکترین و بزرگترین مقدار خوانده شده باشد ( یعنی شامل آنهایی که اتفاق نیفتادهاند هم میشود).
۵- هیستوگرام
رسم هیستوگرام بسیار به روش رسم نمودار فراوانی شبیه است. مهمترین تفاوت قابل ذکر این است که در هیستوگرام دادهها گروهبندی میشوند. هر گروه از دادهها بازهای ( رنجی )از مقادیر را در بر میگیرد.برای هر زیر گروه سه ویژگی را میتوان در نظر گرفت :
§ نقطه وسط زیر گروه.
§ بازه ( رنج ) هر زیر گروه.
§ مرزهای هر زیر گروه.
این رابطه میتواند در این مورد به ما کمک کند: h=R/i که h عبارتست از تعداد زیر گروهها و i عبارتست از بازه ( رنج )هر زیر گروه ( cell interval )
وR عبارتست از بازه ( رنج )کلی که تفاوت بزرگترین مقدار مشاهده شده و کوچکترین مقدار مشاهده شده است.