ایمنی مواد غذایی و سلامت عزاداران حسینی
آبان ۱۱, ۱۳۹۳ایزو ISO 10004:2012-تعاریف پایه
آبان ۱۱, ۱۳۹۳ایزو ۱۴۰۰۱ و مشکلات زیست محیطی ایام محرم | Ics ایران
مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست
خطای نخست
چرا با اصرار بر استفاده از ظروف یکبار مصرف پلیمری که منشاء نفتی دارند، زمینه ابتلا و گسترش آن نوع از بیماریهایی را در سطح جامعه تسهیل میکنیم که یا درمانپذیر نیستند و مصیبت میآفرینند یا بناچار باید هزینههای گزافی برای درمانشان از کیسهی دولت و ملت مصرف شود؟
مسئولین هیأتهای عزاداری باید بدانند سهلانگاری در تحویل مواد غذایی گرم، چربیدار یا ترشمزه و اسیدی در چنین ظروفی به عزاداران حسینی، اهدای سم و تزریق سرطان به ایشان در پاسداشت تلاش ارزشمندشان برای بزرگداشت آزادگی است که قطعاً گناهی نابخشودنی به شمار رفته و نمیتواند توجیه کنندهی نیت خیر برگزارکنندگان چنین مراسمی باشد.
خطای دوم
اصرار برخرید و استفاده از ظروف پلاستیکی تجزیه ناپذیر، به معنی گسترش احتمال انتشار موادی فوقالعاده سمی است که منومر خطاب میشوند و ماندگاری آنها در محیط زیست به چندصدسال میرسد. بنابراین، مسئولین هیأتها و عزاداران حسینی باید تا آنجا که میتوانند از این ظروف استفاده نکنند و اگر هم بناچار استفاده کردند، آنها را در مخازنی مشخص و تفکیک شده انباشت کنند تا مأمورین شهرداری بتوانند در کمترین زمان و به مؤثرترین شکل ممکن آنها را به مکانهای بازیافت هدایت کرده و از انتشار آنها در محیط ممانعت به عمل آورند.
خطای سوم
به بهانه صرفهجویی و کاهش مخارج یا تولید غذای بیشتر برای عزاداران، نباید خرید ظروف یکبار مصرف با پایه گیاهی یا تجزیهپذیر از اولویت بیافتد. چرا که این نقض غرض بوده و بی شک روح بلند حسین (ع) هم از چنین مصلحتسنجی ریالی خشنود نخواهد شد.
جان کلام آنکه
نام ایران با تزریق ۵۷۰ هزار تن مواد پلاستیکی به کره زمین، در شمار ۱۰ کشور نخست جهان یاد می شود که بیشترین آلودگی پلاستیکی را در دنیای امروز رقم زدهاند. این رتبه شگفتانگیز به ویژه از آنجا حایز اهمیت است که بدانیم کشورهای به مراتب پرجمعیت دیگری در زمین وجود دارند که تولید و انتشار سالانه پلاستیک آنها به مراتب کمتر از ایرانیان است.
بنابراین، همانگونه که بارها از سوی سازمان حفاظت محیط زیست اطلاعرسانی شده است، اولاً تا آنجا که میتوانید از مصرف این مواد خودداری کنید، دوماً هرگز محصولات پلاستیکی و ظروف یکبار مصرف را نباید از مراکز غیر معتبر خریداری کرد و سوماً هیأتهای عزاداری نباید مسئولیت خود را با تهیه و پخش نذورات بین سوگواران حسینی، پایان یافته تلقی کرده و تمهیدی درخور و کارآمد برای جمعآوری ظروف استفاده شده نیاندیشند. به نظر میرسد استفاده از ظرفیت تشکلهای مردمنهاد برای اطلاعرسانی شایسته و برپاداشتن یک حرکت فرهنگی مؤثر در این حوزه میتواند بسیار مؤثر باشد.